Kişisel Bilgiler

Telefon: 0 542 124 15 50

Ofis: 0 542 124 15 50

E-Posta: [email protected]

Online Randevu Al

Kolay bir şekilde randevu oluşturmak için aşağıdan randevu formunu doldurabilir ya da buraya tıklayarak Whatsapp’tan iletişim kurabilirsiniz.


    Makula Lensi ve SMD

    Ufacık ceviz büyüklüğündeki gözümüzün içinde bir sarı nokta var. Eğer ceviz ile kıyaslarsak, sadece toplu iğne ucu kadar bir noktacık bu sarı nokta. Gözümüzün arka-iç kısmındaki bu iğne ucu kadar bölge o kadar önemli ki Leonardo bu noktacık sayesinde Mona Lisa’yı yapabildi, Michelangelo Davut heykelini. Burası, etrafımızdaki dünyayı, çevremizi, sevdiklerimizi görsel bir uyarı olarak algılayan ve beynimizdeki görme merkezine, ana santrale gönderen ultra modern bir algılayıcı olarak görev yapıyor.

    Günümüzde dünya üzerinde çok sayıda doğuştan kaynaklanan ya da sonradan ortaya çıkan göz hastalığı mevcuttur. Bunlarda bir tanesi olan sarı nokta hastalığı ise, yine dünya üzerinde görülme sıklığı yüksek olan fakat hastalığın olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılabildiği bir hastalık türüdür.

    Makula, göz dokusunun iç kısmında yer alan arka duvarın retina katında 4 -5 mm çapındaki bölgedir. Renkli ve çok hassas olan bütün görme işlemleri burada gerçekleştir. Diğer bir adı da bu nedenle hassas görme ya da merkez görme olarak isimlendirilir. Ancak makula bölgesinin çevresinde yer alan periferik kısım ise zayıf görme alanı ya da periferik görme olarak adlandırılır.

    Özel Makula Lensi Nedir?
    Özel makula lensi adı verilen bu özel lens, makula dejenerasyonu yani bilinen adıyla sarı nokta hastalığında kullanılan bir lens türüdür. Ülkemizde yeni kullanılmaya başlanan makula lensi, sarı nokta hastalığı için özel olarak geliştirilmiştir. Hastanın görüş düzeyini ortalama %30 ila %37 oranında iyileştirilebilmektedir.

    İngiliz bir doktor olan Bobby Qureshi’nin çalışmaları sonucunda ortaya çıkan makula lensi yaklaşık olarak 3 senedir toplamda 1500 kişi üzerinde kullanılmış olup, sarı nokta hastalığı üzerinde hem yakın mesafe görüşünde hem de uzak mesafe görüşünde ciddi oranda iyileşme sağlamıştır.

    Hastaların görüş kalitesi %20 ila %30 oranında artış göstermiştir.

    Peki sarı nokta hastalığı nedir? Ve sarı nokta hastalığı tedavisi hangi aşamalardan oluşur? Nasıl yaşımız ilerledikçe cildimiz de buruşmalar, çizgilenmeler oluyor, benler oluşmaya başlıyor, benzer değişiklikler de görmemizin ana algılayıcısı olan sarı nokta da oluyor. Ancak sarı noktada ki bu değişiklikler cildimizde olduğu gibi bize daha olgun bir görüntü kazandırmıyor, aksine görmemizi azaltıyor.


    Sarı nokta hastalığının iki tipi var; birincisi kuru tip, bu tip de sadece renk değişikleri, atık madde depolanmaları ve görme hücreleri kaybı var. Bu aşamada destek tedavisi ve sık kontrollerden başka bir şeye gerek yok, çok yavaş ilerliyor, senelerce aynı safhada çok ani görme azalması yapmadan kalabiliyor. İkincisi, kuru tip de görülen değişikliklere ilave olarak patolojik damarlanma da oluştuğundan kanama, damar dışına protein ve sıvı sızması meydana getirerek ani görme kaybı oluşturan yaş tip sarı nokta hastalığı. Kalıcı görme kaybı tehlikesi olduğundan acil olarak tedavi edilmesi gerekir. Yaş tip sarı nokta hastalığı tedavisinde artık beş yıl öncesine oranla çok daha ileri safhadayız.

    Elimizde oluşan patolojik damarları küçülten ve yok eden iki yöntem var. Görme hücrelerini tahrip etmeden sadece patolojik damarları yok eden laser tedavisi ve buna ek olarak damarlanma oluşumu mekanizmasına baştan engel olarak kanama ve sıvı oluşumunu gerileten göz içi ilaç uygulaması. Klinik duruma göre bu tedavi yöntemlerini birlikte veya teker teker uygulayabiliyoruz. Yeter ki hastalarımıza zamanında tanı koyarak erken tedavi uygulayabilelim.