Keratokonus Nedir?

Keratokonus hastalığında, korneanın şekli tıpkı bir koninin şekline benzer. Bu durumda korneanın görüntüyü net şekilde iletmesi zorlaşır. Astigmat da bu kornea şeklinden ötürü görülen bir rahatsızlıktır.

Keratokonus, genellikle genç yaşta ortaya çıkan bir problemdir. Ergenlik çağında ya da 20’li yaşların başında başlayan bu rahatsızlık, ilerleyiş şekline göre tedavi edilebilir. Erken dönemde gözlük ya da lens takmak, bu problemi çözmenizi sağlayacaktır. Eğer erken dönemde bir çözüm bulunmazsa, kornea nakli dahi gerekebilir.

Genellikle cerrahi müdahale olmadan da tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Ancak gözlük ve lens kullanmamak, hastalığın ilerleyişini tetiklediğinden bu konuda duyarlı olmak son derece önemlidir. Bu nedenle rutin aralıklarla göz muayenesi yaptırmak büyük önem taşır.

Keratokonus neden olur?

Keratokonus hakkında son yıllarda önemli çalışmalar yürütülmüştür. Bu çalışmalar doğrultusunda, nedenleri hakkında bazı fikirler ortaya konmuştur . Korneanın dokusunun zayıflamasından ve kornea içerisinde yer alan kollagen dengesizliğinden ötürü ortaya çıkmaktadır. Korneadaki enzimlerin dengesizliği, serbest radikallerin korneayı oksidatif hasara daha duyarlı hale gelmesine neden olur.

Korneanın hasar görmesi, zayıflaması ve enzim dengesizliğinin sebepleri arasında genetik nedenler de bulunur. Bazı kimselerde bu durumu bir yatkınlık söz konusudur.

Zaman zaman dış etkenlere bağlı olarak da görülebilen bir rahatsızlıktır. Güneşten gelen zararlı ultraviyole ışınlar da korneanın yapısının bozulmasına neden olmaktadır. Yine aşırı derecede göz ovma, takılan lensler ve gözlerde yaşanabilecek tahriş de tetikleyicileri arasında yer alır.

keratokonus

Keratokonus belirtileri

Belirtileri Nelerdir?

  • Işığa karşı duyarlılığın artması.
  • Bulanık görmek
  • Çarpık görmek
  • Gözlük numaralarında sık sık yaşanan değişiklikleri
  • Aniden kötüleşen ve bulanıklaşan görme

Nasıl Tedavi Edilir?

  • Henüz başlangıç aşamasındayken, gözlük ve lens yardımıyla iyi görüş sağlayabilir. Astigmat problemi yaşayan birçok kişi gözlük ve lens yardımıyla bu rahatsızlığın üstesinden gelmektedir.
  • İleri seviyelere çıktığında gözlük ve lens yardımıyla görüşün düzeltilmesi sağlanamamaktadır. Bu gibi durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir.

Keratokonus Tedavi Yöntemleri

1. Corneal Cross Linking

CCL tedavisi ile korneada yer alan kollajen lifler arasındaki bağlar güçlendirilir. Tedavi esnasında kullanılan Ultraviole A ve B2 vitamini sayesinde korneanın yapısının güçlendirilmesi sağlanır.

Yapılan çalışmalar Corneal Cross Linking tedavisinin, oldukça olumlu sonuçları ortaya koyduğunu göstermiştir. CCL tedavisi ile birlikte, keratokonus hastalığının ilerleyişinin önemli ölçüde durduğu görülmüştür. Bu sayede görüş kalitesi artmakta ve hastalığın gerilemesi sağlanmaktadır.

2. Kornea İçi Halkalar

Kontakt lens kullanamayan hastalar için en önemli alternatiflerden birisi de kornea içine yerleştirilen halkalardır. Bu halkaların amacı, korneanın şeklini düzeltmektir. Topikal anestezi kullanılarak yapılan bu işlem sayesinde, korneanın şekli bir nebze de olsa düzeltilebilmekte ve görmenin daha iyi olması sağlanmaktadır. Göze yerleştirilen bu halkalar, hastanın isteği doğrultusunda daha sonra alınabilir.

3. Kornea Nakli

Kornea nakli, keratokonus için en son yöntemdir. Son derece yaygın olan bu yöntem sayesinde, her yıl on binlerce insan bu problemin üstesinden gelmektedir. Kornea nakli için ilk etapta bir donör bulunması gerekir. Cerrahi müdahale ile şekli huni halini alan kornea yerinden çıkartılarak yerine yeni kornea yerleştirilir. Kornea, vücut ile bir kan bağına sahip olmadığından, herhangi bir kan grubundan alınmış olması gerekmez. Kornea nakli genellikle başarıyla sonuçlanan bir nakil işlemidir.

Online Randevu Oluşturun

Kolay bir şekilde randevu oluşturmak için aşağıdan randevu formunu doldurabilir ya da buraya tıklayarak Whatsapp'tan iletişim kurabilirsiniz.


    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir